Kata Laluan Anda Rahsia Anda Sesi II

11 September 2018 | Aktiviti Terkini

Akiviti ini melibatkan 7 orang peserta pada sesi 2 bermula pada pukul 3.00 pagi hingga 6.00 tengah hari. Tujuan kelas ini adalah untuk menguji kekuatan kata laluan peserta. Staf akan memberi penerangan Penting untuk memilih kata laluan kukuh yang berbeza bagi setiap akaun penting dan selalu mengemas kini akaun merupakan amalan yang baik.

Antara aktiviti dalam kelas ini adalah, Mengajar peserta membuat katalaluan yang kuat dan tidak mudah digodam oleh pengodam internet. Setelah katalaluan dibuat maka perserta harus Menguji password yang baru dengan aplikasi “How Secure Is My Password”. Peserta akan diberi peluang untuk mencuba password baru mereka samada password mereka kuar atau sebaliknya.

Dalam kelas ini, peserta akan memperoleh manfaat dan pengetahuan dari segi pentingnya password perlu dirahsiakan kepada pengetahuan orang luar kerana kata laluan merupakan pertahanan pertama terhadap jenayah siber. Disamping itu juga, peserta juga memperolehi pengetahuan dalam menggunakan kata laluan yang unik untuk setiap akaun penting seperti e-mel dan perbankan dalam talian, Gunakan kata laluan panjang yang terdiri daripada nombor, huruf dan symbol.

Berikut adalah gambar sepanjang aktiviti ini dijalankan:

Kembali

Kembali Ke Atas